Preciseringar av Ett rikt växt- och djurliv

Varje miljökvalitetsmål har preciseringar. Preciseringarna förtydligar målet och används i det löpande uppföljningsarbetet av målet. Här är preciseringarna av Ett rikt växt- och djurliv.

Sidan senast uppdaterad: 8 mars 2018

Åtta preciseringar

Regeringen har fastställt åtta preciseringar av miljökvalitetsmålet Ett rikt växt- och djurliv:

  • Gynnsam bevarandestatus och genetisk variation
    Bevarandestatusen för i Sverige naturligt förekommande naturtyper och arter är gynnsam och för hotade arter har statusen förbättrats samt att tillräcklig genetisk variation är bibehållen inom och mellan populationer.

  • Påverkan av klimatförändringar
    Den av klimatscenarier utpekade förhöjda risken för utdöende har minskat för de arter och naturtyper som löper störst risk att påverkas negativt av klimatförändringar.

  • Ekosystemtjänster och resiliens
    Ekosystemen har förmåga att klara av störningar samt anpassa sig till förändringar, som ett ändrat klimat, så att de kan fortsätta leverera ekosystemtjänster och bidra till att motverka klimatförändringen och dess effekter.

  • Grön infrastruktur
    Det finns en fungerande grön infrastruktur, som upprätthålls genom en kombination av skydd, återställande och hållbart nyttjande inom sektorer, så att fragmentering av populationer och livsmiljöer inte sker och den biologiska mångfalden i landskapet bevaras.

  • Genetiskt modifierade organismer
    Genetiskt modifierade organismer som kan hota den biologiska mångfalden är inte introducerade.

  • Främmande arter och genotyper
    Främmande arter och genotyper hotar inte den biologiska mångfalden.

  • Biologiskt kulturarv
    Det biologiska kulturarvet är förvaltat så att viktiga natur- och kulturvärden är bevarade och förutsättningar finns för ett fortsatt bevarande och utveckling av värdena.

  • Tätortsnära natur
    Tätortsnära natur som är värdefull för friluftslivet, kulturmiljön och den biologiska mångfalden värnas och bibehålls samt är tillgänglig för människan.