- Start
- Miljömålen
- Levande sjöar och vattendrag
- Föryngring av flodpärlmussla
- Du är här: Blekinge län

Antal vattendrag med föryngring av flodpärlmussla i Blekinge län
Antalet vattendrag med flodpärlmussla
Ladda ner diagramdata för Antalet vattendrag med flodpärlmussla
Skriv ut diagram för Antalet vattendrag med flodpärlmussla
Vad kan jag göra?
Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:
- Använda det i trycksaker
- Använda det i presentationer
- Använda det i digitala medier.
Vad bör jag göra?
Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:
Ett livskraftigt bestånd av flodpärlmussla med fungerande reproduktion är ett tecken på ett fungerande ekosystem med liten grad av mänsklig påverkan.
Flodpärlmusslan har försvunnit från många vattendrag där den fanns i början av 1900-talet. Detta beror på flera faktorer såsom pärlfiske, flottning, skogs- och jordbruk, försurning, övergödning, kanalisering, dikning, vandringshinder, reglering samt spridning av främmande arter.
Åldrade musslor och brist på småmusslor i Blekinge
I Blekinge finns idag sju kända huvudvattendrag med flodpärlmussla. Föryngring har konstaterats i två av vattendragen. Andelen småmusslor är väldigt låg och inget bestånd är livskraftigt. Flertalet vattendrag hyser endast ett mindre antal glest utspridda musslor.
Under 2023 undersöktes ett antal lokaler i Mieån och Silletorpsån inom ramen för regional miljöövervakning. Sommaren inledde torrt men de befarade lågflödena under sensommaren uteblev. De mycket låga flödena som varit under senare år utgör ett mycket allvarligt hot mot i synnerhet Silletorpsån, med länets största förekomst och även föryngring.
För att säkra flodpärlmusslans fortlevnad i Blekinge måste restaureringsåtgärder utföras. Fria vandringsvägar för öring samt återställning av indämda och flottledsrensade åsträckor behövs. Åtgärder för att öka den vattenhållande förmågan är även de avgörande. En ökad miljöhänsyn till vattendragen krävs så att bland annat grumling och sedimentation av fina partiklar begränsas till en hållbar nivå. I vissa fall krävs även aktiva åtgärder för att föryngra flodpärlmusslor och vända trenden
Metod
Se metodtext för Sverige generellt.
Fördjupning
Se även fördjupningstext för Sverige generellt.
I Blekinge arbetas det aktivt med olika former av åtgärder för att gynna flodpärlmussla i länet. Övervakning, restaurering, skydd och information är fyra viktiga bitar som prioriteras i länet och som finansieras via flera av Länsstyrelsens verksamheter samt genom en rad olika projekt som Länsstyrelsen och andra aktörer i länet driver.
Länsstyrelsen har flera olika uppdrag som kräver åtgärder som har positiv effekt på flodpärlmusslan: EU:s vattendirektiv och målet att nå God Ekologisk status, att nå Gynnsamt bevarandetillstånd för arter och livsmiljöer i våra Natura 2000-områden samt att se till så att alla våra skyddade vatten har ett tillräckligt gott skydd.
I Blekinge intensifieras nu arbetet med att restaurera flodpärlmusslans livsmiljöer och att åtgärda vandringshinder så att dess värdfisk öring kan öka i täthet. De flesta populationerna av flodpärlmussla är dock på randen av utrotning så det kräver även rent populationsförstärkande åtgärder då bestånden även av öring är svaga. I Mieån pågår sedan två år ett projekt där öring infesteras med flodpärlmusslans larver med mänsklig hjälp. Projektet är planerat att utvidgas till flera vattendrag.
För att få en bättre bild över var i Blekinge det finns flodpärlmussla samt var reproduktion sker, genomförs årligen inventering och övervakning av arten enligt en löpande inventeringsplan.
Med anledning av senare års låga flöden i Blekinges vattendrag har en krisberedskap tagits fram som bland annat innefattar övervakning av flöden och flytt av stormusslor om det skulle krävas.
Åtgärderna som har genomförts och återställningstakten är dock allt för låg för att flodpärlmusslans framtid ska vara säkrad i Blekinges vattendrag.
Om data
Therese Elfström Utredare, Havs- och vattenmyndigheten therese.elfstrom@havochvatten.se 010-6986172
Ansvarig myndighet för indikatorn Föryngring av flodpärlmussla: Havs- och vattenmyndigheten