- Start
- Miljömålen
- Levande sjöar och vattendrag
- Föryngring av flodpärlmussla
- Du är här: Skåne län

Antal vattendrag med föryngring av flodpärlmussla i Skåne län
Antalet vattendrag med flodpärlmussla
Ladda ner diagramdata för Antalet vattendrag med flodpärlmussla
Skriv ut diagram för Antalet vattendrag med flodpärlmussla
Vad kan jag göra?
Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:
- Använda det i trycksaker
- Använda det i presentationer
- Använda det i digitala medier.
Vad bör jag göra?
Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:
Ett livskraftigt bestånd av flodpärlmussla med fungerande reproduktion är ett tecken på ett fungerande ekosystem med liten grad av mänsklig påverkan.
Flodpärlmusslan har försvunnit från många vattendrag där den fanns i början av 1900-talet. Detta beror på flera faktorer såsom pärlfiske, flottning, skogs- och jordbruk, försurning, övergödning, kanalisering, dikning, vandringshinder, reglering samt spridning av främmande arter.
Akut behov av åtgärder och skydd för att bevara flodpärlmusslan i Skåne
I Skåne län finns idag 14 flodpärlmusselförande huvudvattendrag. Endast en mussla mindre än 5 cm har noterats i ett av vattendragen, men uppgiften är gammal. Föryngringen är i det närmaste obefintlig, därmed finns inga livskraftiga populationer i länet.
Inga inventeringar med avseende på flodpärlmussla genomfördes i länet under 2023. Länsstyrelsen har fått bekräftelse för att Skärån hyst flodpärlmussla för mer än 200 år sedan, men detta påverkar inte indikatorn.
Inte ett enda flodpärlmusselvatten skyddades under året. I Vramsån har fisk infesterats med flodpärlmussellarver så kallade glochidier i ett försök att förstärka beståndet.
Flodpärlmusslan har redan försvunnit från flera skånska vattendrag där de fanns i början och mitten av 1900-talet. De kvarvarande flodpärlmusselvattnen kan liknas vid ålderdomshem med bara gamlingar kvar. För att säkra flodpärlmusslans fortlevnad i Skåne är det akut att få till nödvändiga restaureringsåtgärder. En ökad miljöhänsyn till vattendragen krävs i samtliga fall samt någon form av skydd för vattendraget och dess närmiljö.
Metod
Se metodtext för Sverige generellt.
Fördjupning
Se även fördjupningstext för Sverige generellt.
Fördjupning för Skåne län
Ökad kunskap och skydd
Flodpärlmusslan utgör en av målarterna inom Life CONNECTS-projektet som skulle ha pågått mellan 2019 – 2025, men nu är förlängd till 2026. Planeringen av åtgärder, som bland annat ska gynna flodpärlmusslan i Rönne å-systemet, påbörjades under 2020. Några vatten undersöktes översiktligt med avseende på flodpärlmussla 2021. Ett nytt flodpärlmusselvatten Käglebäcken, som dock saknade föryngring, upptäcktes då. Under 2022 påbörjades försök med att återintroducera respektive förstärka flodpärlmussla i Skärån respektive Vramsån (Helge å), genom att infestera öring med flodpärlmussellarver. I Vramsån har detta arbete fortsatt under 2023.
Länsstyrelsen fick under 2023 ta del av en skrift med kopparstick som refererar till ”Thersner, Ulrik. Skånska utsikter, 1816 – 1823”. I avsnittet om Skåne, Skära Lid står det att ”Man uppgifver at i förra tider perlfiske varit idkat i bäcken...”. Med bäcken avses med största sannolikhet Skärån och detta bör tyda på att flodpälmusslor har förekommit i ån för ca 200 år sedan, men numera kan betraktas som utdöd. Detta legitimerar återintroduktionen i Skärån som bedrivs inom Life CONNECTS.
Inget flodpärlmusselvatten erhöll skydd under 2023. Tidigare har två av Skånes bättre flodpärlmusselvatten delvis skyddats. Senast 2022 erhöll Hovdalaån (Helge å) formellt skydd i åns nedre delar. 2019 bildades ett naturreservat i delar av Klingstorpabäcken. I Natura 2000-vattendraget Vramsån, som troligen är Skånes främsta flodpärlmusselvatten, pågår ett träget arbete med att skydda bit för bit utifrån främst skogliga värden, men där även flodpärlmusslan beaktas. Det är viktigt för flodpärlmusslans fortlevnad att Länsstyrelsen går vidare med att skydda de musselförande vattnen i sin helhet.
Om data
Therese Elfström Utredare, Havs- och vattenmyndigheten therese.elfstrom@havochvatten.se 010-6986172
Ansvarig myndighet för indikatorn Föryngring av flodpärlmussla: Havs- och vattenmyndigheten