Skydd av limniska områden i Kronobergs län

Skydd av limniska områden tidsserie

Ladda ner diagramdata för Skydd av limniska områden tidsserie

Skriv ut diagram för Skydd av limniska områden tidsserie

Vad kan jag göra?

Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:

  • Använda det i trycksaker
  • Använda det i presentationer
  • Använda det i digitala medier.

Vad bör jag göra?

Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:

https://www.sverigesmiljomal.se/miljomalen/levande-sjoar-och-vattendrag/skydd-av-limniska-omraden/kronobergs-lan/

Sjöar och vattendrag har stor betydelse för den biologiska mångfalden både i vattnet och på land. Det är sällan som limniska värden är det huvudsakliga skälet till att ett naturreservat bildas. För att miljömålet ska uppnås behöver antalet naturreservat med tydligt limniskt syfte öka.

Ett nytt kommunalt naturreservat

Sjöar och vattendrag ingår i många av länets naturreservat. Vattenmiljöerna har stor betydelse för biologisk mångfald även i landmiljöer. Formellt skydd, som områdesskydd och naturvårdsavtal, är ett av flera verktyg för att bevara och restaurera naturvärden i sjöar och vattendrag. Skydd hindrar exploatering och möjliggör åtgärder. 

I Kronobergs län är många vattenmiljöer skyddade, däribland källsjön Fiolen, Hackekvarn/Ekefors och Sjösåsa näs i Mörrumsåns avrinningsområde. Övriga naturreservat är Vedåsa och Fagerhult i Helge ås avrinningsområde samt Stenfors i Bräkneåns avrinningsområde. Restaureringsåtgärder som förbättrar förutsättningar för fiskvandring finns med i skötselplaner för Fagerhult, Ekefors och Sjösåsa näs.

I Kronobergs län har arbetsinsatserna för skydd av limniska miljöer ökat men i långsam takt. Trenden är positiv men för att miljömålet ska uppnås behöver fler limniska miljöer skyddas. För att mångfalden ska kunna öka inom skyddade områden krävs ofta också åtgärder utanför naturreservaten för att skapa fria vandringsvägar.

Under 2023 har Växjö kommun bildat det tätortsnära naturreservatet Hanefors i Aggån, som är ett biflöde till Mörrumsån. I området finns ett restaurerat, strömmande vattendrag där det tidigare funnits ett vattenkraftverk. Vattendraget delar sig i flera åfåror, så kallade kvillar. I området finns bland annat fisken lake (VU), flat dammussla (VU), strandväxten hampflockel och 16 arter av trollsländor.

 

Metod

Se nationell metodtext

Fördjupning

Se nationell fördjupningstext

Fördjupning - Kronobergs län

Nationell strategi för genomförande av skydd av sjöar och vattendrag” togs fram 2006 av Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet och Fiskeriverket.

Utifrån strategin har förslag till skydd av limniska miljöer prioriterats i nio områden och dessa ingår tillsammans med andra naturtyper i Länsstyrelsens plan för skydd av värdefull natur. Ett av dessa områden är skyddat, i naturreservaten Hackekvarn och Ekefors som gränsar till varandra. Aktivt arbete pågår i ytterligare ett av områdena, Trässhults kanal vid utloppet ur sjön Åsnen.

Länsstyrelsen har under perioden 2014–2022 även prioriterat limniska miljöer i två andra naturreservat än de som ingår i den nationella strategin. Dessa naturreservat är Fagerhult (Helge ås avrinningsområde) och Sjösåsa näs (Mörrumsåns avrinningsområde).

Under perioden 2014–2022 bildades ett antal nya naturreservat och en nationalpark i länet med syfte att bland annat skydda värden i sjöar och vattendrag. I dessa ingår bevarandet av de limniska värdena i syfte men är inte ett prioriterat bevarandevärde. Av denna anledning bedöms inte dessa reservat vara ”limniskt inriktade reservat” enligt denna parameter. Naturreservatet Sydvästra Sirkön vid sjön Åsnen i Mörrumsåns avrinningsområde har tillkommit under 2022.

Åsnens nationalpark består av mindre än 10 procent av sjön Åsnen och det är därför inte möjligt att nå god status för hela sjön med hjälp av åtgärder inom gränsen för nationalparken. Däremot kan nationalparken användas som ett tydligt argument för att i framtiden nå bra status för hela sjön Åsnen och för Mörrumsåns avrinningsområde.

 

Om data

Typ av indikator enligt DPSIR:
Status (tillstånd)
Dataleverantör:

Therese Elfström Utredare, Havs- och vattenmyndigheten therese.elfstrom@havochvatten.se 010-6986172

Ansvarig myndighet för indikatorn Skydd av limniska områden: Havs- och vattenmyndigheten