- Start
- Miljömålen
- Grundvatten av god kvalitet
- Enskilda brunnars vattenkvalitet
- Du är här: Uppsala län

Grundvattenkvalitet för dricksvatten, enskild vattenförsörjning i Uppsala län
Vattenkvalitet bedömning mikrobiologi
Ladda ner diagramdata för Vattenkvalitet bedömning mikrobiologi
Skriv ut diagram för Vattenkvalitet bedömning mikrobiologi
Vad kan jag göra?
Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:
- Använda det i trycksaker
- Använda det i presentationer
- Använda det i digitala medier.
Vad bör jag göra?
Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:
Vattenkvalitet bedömning kemi
Ladda ner diagramdata för Vattenkvalitet bedömning kemi
Skriv ut diagram för Vattenkvalitet bedömning kemi
Vad kan jag göra?
Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:
- Använda det i trycksaker
- Använda det i presentationer
- Använda det i digitala medier.
Vad bör jag göra?
Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:
Cirka 1,2 miljoner permanentboende och ungefär lika många fritidsboende är beroende av enskild vattenförsörjning. Därför är det viktigt att grundvattnet (råvattnet) som tas upp ur brunnen har så bra kvalitet som möjligt. Behovet av rening och skötsel av filter blir dessutom liten om råvattnet har bra kvalitet. Mänsklig påverkan som till exempel genom närhet till avlopp, jordbruk och vägar samt naturlig påverkan av geologin och saltvatteninträngning påverkar vattenkvaliteten och därför exponeringen av dem som dricker av vattnet.
Kvalitetsproblem i enskilda brunnar
I Uppsala län är ungefär 18 procent av befolkningen beroende av vattenförsörjning från egen brunn. Mänsklig påverkan på vattenkvaliteten kan komma från till exempel närhet till avlopp, jordbruk och vägar. Det kan också finnas en naturlig påverkan från områdets geologi samt saltvatteninträngning. Brunnens utförande har också betydelse. Grävda brunnar mer utsatta för mikrobiologisk förorening än bergborrade brunnar. Uppsala län har generellt vatten av bra kvalitet, cirka 75 procent av de enskilda brunnarna är borrade i berg.
Av de 532 vattenanalyser från enskilda brunnar i Uppsala län som gjorts 2015-2019 innehåller 27 procent av de analyserade proverna bakteriehalter som gör att vattnet bedöms vara tjänligt med anmärkning och elva procent bedöms vara otjänligt. Det har skett en svag ökning av andelen prov där vattnet bedömts vara tjänligt, från 56 procent (2007-2011) till 61 procent (20111-2015) och 62 procent (2015-2019).
Vid analyser av kemisk vattenkvalitet 2015-2019 har fem procent av de analyserade proverna utgjorts av vatten som bedömts vara otjänligt vilket är en minskning med två procent jämfört med perioden 2011-2015 och med knappt åtta procent jämfört med peioden 2007-2011. Dock har andelen prov som fått bedömningen tjänligt minskat något under samma period medan andelen som fått bedömningen tjänligt med anmärkning ökat till hela 79 procent.
Metod
Se nationell metodtext
Fördjupning
Se nationell fördjupningstext
I de borrade brunnarna i kustnära områdena kan det uppstå problem med salt (klorid) från havsvatteninträngning. Det sker när grundvattenytan hamnar under havsnivån. Det visar på att sparsamhet av vatten är ytterst viktigt, speciellt under torra år när det inte kommer tillräckligt med nederbörd. Klorid kan även komma från saltning av vägar eller från relikt havsvatten som härstammar från tiden då länet låg under havsnivån. I övrigt är den kemiska variationen i brunnarna beroende på jordartstyp och berggrundens sammansättning.
Om data
Lena Maxe lena.maxe@sgu.se 08-54521509
Ansvarig myndighet för indikatorn Enskilda brunnars vattenkvalitet: Sveriges geologiska undersökning