Levererad mängd naturgrus, krossberg och morän från tillståndsgivna täkter i Västra Götalands län

Utleverans av naturgrus, krossberg och morän

Total utleverans av naturgrus, krossberg och morän från tillståndsgivna täkter i länet

Ladda ner diagramdata för Utleverans av naturgrus, krossberg och morän

Skriv ut diagram för Utleverans av naturgrus, krossberg och morän

Vad kan jag göra?

Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:

  • Använda det i trycksaker
  • Använda det i presentationer
  • Använda det i digitala medier.

Vad bör jag göra?

Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:

https://www.sverigesmiljomal.se/miljomalen/grundvatten-av-god-kvalitet/grusanvandning/vastra-gotalands-lan/

Naturgrus är en ändlig resurs. Åsar och andra isälvsavlagringar har stor betydelse som dricksvattenresurs och för rening av ytvatten genom konstgjord infiltration. Ofta har naturgrusformationer stora natur- och kulturvärden. De berikar också landskapet och är värdefulla för friluftslivet. Uttag av naturgrus bör därför minimeras och ersättas med återanvänt material, krossberg och morän. Ballastmaterial används till största delen till väg-, bygg- och anläggningsarbeten.

Användningen av naturgrus i Västra Götalands län minskar 

Under 2022 togs 1,15 miljoner ton naturgrus ut i länet, vilket motsvarar 6,8 procent av det totala uttaget av ballast. Uttaget av naturgrus minskade med 36 000 ton sedan året innan, vilket indikerar att den långsiktiga trenden av minskande naturgrusuttag fortsätter. Av det naturgrus som levererades under 2022 gick 67 procent till betong. Det anses vara ett användningsområde där bergkross inte alltid kan ersätta naturgrus. 

Den totala ballastproduktionen i länet har även den minskat något, till 17 miljoner ton år 2022. Statistik om produktion från fristående krossar saknas sedan 2010.

Insikten ökar hos beställare och stora företag om vikten av att använda mindre mängder naturgrus. Tillståndsprövning av täkter styr också mot minskad grusanvändning och ökad användning av berg. Sveriges geologiska undersökning, SGU, ger årligen ut en rapport, Grus, sand och krossberg, där statistik redovisas med kommentarer. Rapporten finns på SGU:s hemsida, www.sgu.se. På SGU:s hemsida finns också mycket information under rubriken miljömål. 

 

 

Metod

Data har levererats av SGU, Sveriges geologiska undersökning, och publiceras i en årlig rapport från SGU: Grus, sand och krossberg. Produktion och tillgångar. Rapporten innehåller en samlad statistik över landets produktion av grus, sand och krossberg och bygger på av länsstyrelserna insamlade uppgifter om produktion från täkt- och stenkrossverksamheter. Hur återvunnet material skall definieras är inte helt klart och statistik för det kan inte ännu redovisas.

Fördjupning

Se nationell fördjupningstext.

Om data

Typ av indikator enligt DPSIR:
Drivkraft

Kontakt

Elin Norström statsgeolog, Sveriges Geologiska Undersökning elin.norstrom@sgu.se 018-17 92 79

Ansvarig myndighet för indikatorn Naturgrusanvändning: Sveriges geologiska undersökning