Vattenskyddsområden för grundvattentäkter och ytvattentäkter i Blekinge län

Antal kommunala yt- och grundvattentäkter

Antal kommunala yt- och grundvattentäkter med respektive utan vattenskyddsområde.

Ladda ner diagramdata för Antal kommunala yt- och grundvattentäkter

Skriv ut diagram för Antal kommunala yt- och grundvattentäkter

Vad kan jag göra?

Diagrammet och data på den här sidan är licensierat med Creative Commons Erkännande (CC-by). Det innebär att du bland annat får:

  • Använda det i trycksaker
  • Använda det i presentationer
  • Använda det i digitala medier.

Vad bör jag göra?

Du bör ange Naturvårdsverket som källa, och lägga in länken nedanför så att andra kan hitta originaldata:

https://www.sverigesmiljomal.se/miljomalen/grundvatten-av-god-kvalitet/vattenskyddsomraden/blekinge-lan/

Grundvattentillgångar som är viktiga för vattenförsörjningen behöver skyddas. Alla allmänna vattentäkter och övriga större vattentäkter bör därför ha vattenskyddsområde. Syftet med vattenskyddsområden är att skydda vattentillgångarna mot verksamheter som kan påverka vattnets kvalitet och kvantitet negativt. Det görs till exempel genom restriktioner i markanvändning och i användning av kemiska bekämpningsmedel inom skyddsområdet. För att ytterligare försäkra sig om skydd av vattentäkterna behöver riskinventeringar utföras och beredskapsplaner upprättas.

Några viktiga framsteg, men en del arbete återstår

Diagrammet visar yt- och grundvattentäkterna i länet med och utan skyddsföreskrifter. Under året 2023 inrättades två nya vattenskyddsområden, nämligen Karlsnäs (Ronneby kommun) och Avelsgärde (Karlskrona kommun). Vattenskyddsområdet i Johannishusåsen, som försörjer Karlskrona kommun, inrättades år 2022. Detta vattenskyddsområde ingår inte i sammanställningen. Det återstår arbete då en stor del av grundvattentäkterna i Blekinge län saknar vattenskyddsområde.

Vattentäkterna med skyddsområde motsvarar ca 70 procent av de allmänna vattenuttagen i Blekinge. Inom länet finns vattenskyddsområden för alla fyra ytvattentäkterna.

Ett bra vatten är viktigt för dricksvattenförsörjningen och allt liv. Arbetet med att inrätta vattenskyddsområden och att se över gamla vattenskyddsområden med omoderna föreskrifter pågår.

Länsstyrelsen Blekinge antog 2019 en Regional vattenförsörjningsplan för Blekinge län. Planen kommer att revideras och uppdateras; den förväntats vara klar år 2025.

Metod

Se nationell metodtext.

 

 

Fördjupning

Se nationell fördjupningstext.

Om data

Typ av indikator enligt DPSIR:
Respons (åtgärder)

Anna-Klara Elenström SGU anna-klara.elenstrom@sgu.se

Ansvarig myndighet för indikatorn Vattenskyddsområden : Sveriges geologiska undersökning