Vegetarisk kost i vården minskar utsläppen

Sedan maj 2015 har Avdelning 24 på Norra Stockholms psykiatri serverat lakto-ovo-vegetarisk kost som huvudalternativ. Motiven har varit miljö- och hälsoskäl och att inspirera patienterna till en mer hälsosam och miljövänlig kosthållning.

Sidan senast uppdaterad: 14 december 2017

Kliniken har nu valt att gå samma väg för samtliga avdelningar i heldygnsvården och servera lakto-ovo-vegetarisk mat, som är fri från kött inklusive fågel och fisk men inkluderar vegetabiliska livsmedel, mjölkprodukter och ägg. 

Mottagandet varit övervägande positivt bland både patienter och personal. Fördelarna med vegetarisk kost är flera; det innebär en konkret skillnad för miljön samtidigt som det är mer inkluderande för de som av etiska eller religiösa skäl väljer bort kött.

Effekter

Projektet har utvärderats via patientenkäter. Resultatet visar att 80 procent av patienterna tycker att det är bra med vegetarisk kost som huvudalternativ. 44 procent känner sig också inspirerade till att äta mer vegetarisk kost hemma. Lakto-ovo-vegetarisk kost bidrar också till ett minskat utsläpp av växthusgaser.

Avdelning 24 nominerades till Miljöpriset 2016 för projektet.